diumenge, 6 de maig del 2012

Serra de marqueteria

DESCRIPCIÓ

Una segueta o serra de marqueteria és una eina la funció de la qual és tallar o serrar, és útil per a treballar sobre fusta prima, xapeat i en general, per a realitzar qualsevol treball de modelisme, encara que també s'usa per tallar làmines de metall o encara motllures de guix. Consisteix d'un arc metàl·lic amb mànec que manté tensa una fulla de serra molt fina. Els arcs els hi ha de varies formes i profunditats. Les fulles de serra o pèls de segueta les hi ha de diverses grossors i formes, per a talls rectes i de corbes mes o menys pronunciats. Degut a la estretor de la fulla no es pot afilar, i s'ha de canviar cada vegada que es desafila o es trenca. S'utilitza molt per a talls complicats de taules estretes, generalment contraxapats.
En les seguetes manuals i mecàniques s'utilitza una acció de tall constant alternatiu en el full, la qual esta formada per a alternar un plànol horitzontal. El moviment de tall és perpendicular al plànol de la peça de treball, la qual es munta en un cargol de banc. Els dents de la fulla de la segueta estan orientats cap avall i existeixen fulles que poden tindre 10, 18 o 25 dents i té divers dentat i qualitat depenent del material que es vulgui tallar amb ella.
L'arc de serra consta d'un arc amb un mànec per poder-ho agafar amb la mà i poder realitzar la força necessària per al tall.
El conjunt de la fulla de serra i l'arc ha d'estar ben muntat i tibat per donar eficàcia al treball.

NORMES D'ÚS I SEGURETAT

Tant si treballem amb serres manuals com a elèctriques serà molt convenient protegir-se els ulls amb ulleres adequades.
Una màscara tampoc està de més, sobretot amb algunes espècies de fustes.
Les serres són eines de tall i per tant cal manejar-les amb cura.
Cal llegir atentament les instruccions d'ús i subjectar la màquina fermament quan estiguem serrant.


Ver imagen en tamaño completo
Serra de marqueteria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada